• Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft felett egyéni vásárlóink részére!
  • 1 munkanapos házhoz szállítás! Készleten lévő termékekre.
Plébániák Viszonteladók

November 11. Szent Márton ünnepe

Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában (ma Szombathely) született a Kr. u. 316-os vagy 317-es évben. A hagyomány úgy tartja, hogy a szülőháza felett áll a mai Szent Márton-templom. Apja jómódú, pogány katonatisztként szolgált, s jutalomból Itáliában kapott birtokot, a család így ott telepedett le. Gyermekként Ticinumban (ma Pavia) nevelkedett. 12 évesen úgy döntött, felveszi a kereszténységet. Szülei ezt nem nézték jó szemmel; 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe, fiatal kora miatt 4 évig egy kiképző egységnél szolgált, majd 19 évesen lett legionárius.

Márton és a koldus
A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát. Egy téli este éppen kilépett Ambianensium (ma Amiens) kapuján, amikor nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Saját köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban. 339-ben, 22 évesen megkeresztelkedett.

Márton és a ludak
371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák és gyógyulások kísérték.

Szent Márton a szülőföldjének, Magyarországnak is védőszentje, ami több tényezőből ered. Egyrészt a hagyomány szerint Márton a pannonhalmi várhegy mellett született 316-ban vagy 317-ben. (Ez a magyarázata annak is, hogy a pannonhalmi bencés monostort és a bazilikáját Szent Mártonnak szentelték, bár a XX. században bebizonyosodott, hogy Márton szülőhelye a mai Szombathellyel azonos.) Másrészt a középkorban a tours-i püspök a királyi hatalom, a királyság védőszentjévé vált, így Szent István király a lázadó Koppány elleni csatájában az ő támogatását kérte. A győzelem után Márton az Árpád-ház, majd a magyar királyok patrónusa, és Magyarország védőszentje lett

Ajándék

Egyéni vásárlóink részére minden 30.000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes kiszállítást adunk ajándékba! ( A kedvezmény kizárólag Magyarország területén érvényes!)

Naprakész ügyfélszolgálat

Forduljon hozzánk kérdésével, készséggel állunk rendelkezésére a rendeles@kegytargy.hu email címen, +36 (70) 631 29 82-es telefonszámon, illetve weboldalunkon a kapcsolat fül alatt is fel veheti velünk a kapcsolatot.

1 munkanapos szállítás!

Minden munkanap 13:00 óráig beérkezett rendelés a következő munkanapon kiszállításra kerül! A szállítást az MPL vagy a GLS futárszolgálat végzi.