Hogyan válasszunk feszületet? 5+1 tipp.

Hogyan válasszunk feszületet? 5+1 tipp.

A keresztválasztás egy személyes és spirituális döntés, amely alapos megfontolást igényel. Legyen szó otthoni, irodai elhelyezésről vagy ajándékozásról, a megfelelő kereszt kiválasztása nem mindig egyszerű. Íme néhány lépés, amelyek segíthetnek a választásban...

Tovább...
Virágvasárnap

Virágvasárnap

Április 2.

Virágvasárnap húsvét előtti vasárnap neve. Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon.

Tovább...
Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe

Március 25.-e a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.

Gyümölcsoltó Boldogasszony, Annuntiatio Beatae Mariae Virginis, Isten Fiának Mária szűzi méhében történt fogantatásának ünnepe. 9 hónappal Jézus születése előtti nap, melyen Gábor főangyal megvitte Názáretbe Máriának a megtestesülés örömhírét.

Tovább...
Szent Benedek ünnepe

Szent Benedek ünnepe

Március 21.-e Szent Benedek ünnepe.

Nursiai Szent Benedek (Nursia, Umbria, Itália, 480 k.-Montecassino, 547 k.) a bencés rend alapítója, a nyugati szerzetesség atyja, Európa védőszentje, Szent Skolasztika bátyja. Életét 593-94: Nagy Szent Gergely p. írta meg Dialogus címmel (Honoratus subiacói, Konstantin és Simplicius montecassinói és Valentinianus lateráni apátok tanúsága alapján).

Forrás: Katolikus lexikon

Tovább...
Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese - fő ünnep

Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese - fő ünnep

Március 20. Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyesének fő ünnepe

Szent József Dávid családjából származott. Mária jegyese volt, amikor az egybekelésük előtt Mária méhében fogant a Szentlélektől. József jó ember volt, sok töprengés után az angyali jelenés nyomán mégis feleségül vette jegyesét. Az összeírás idején Betlehemben megszületett a gyermek Jézus. A veszély elől engedelmesen Egyiptomba menekítette családját (emigrált!) majd hazatérésük után Názáretben telepedtek le. Itt ács volt. Jézust 12 éves korában Jeruzsálembe vitték, de félreértés miatt nyomát vesztették, és csak harmadnap találták meg a templomban. Ezután visszatértek Názáretbe. Jézus nyilvános működésének megkezdése előtt nem sokkal hunyhatott el, ám sem halála időpontját, sem sírhelyét nem ismerjük.

A szent engedelmesség, a családi gondoskodás és a szerény alázatosság példaképe. 1870-ben IX. Pius pápa az Egyház védőszentjévé tette. A Habsburg-ház Bécs 1683-as, majd Buda 1686-os felszabadítását részben Szent József közbenjárásának tulajdonítja. A munkások védőszentje, és a jegyesek pártfogója.

Március 19 megünneplése a 14. században kezdett terjedni a nyugati országok templomaiban. 1621-ben XV. Gergely pápa tette általánossá az ünneplését.

Forrás: katolikus.hu

Tovább...